Ogródek warzywno-ziołowy na balkonie i tarasie
Warzywa i zioła nieskażone chemią to marzenie wielu miłośników zdrowej kuchni. Jeszcze lepiej byłoby mieć je na wyciągnięcie ręki, bez wyprawy do sklepu z ekologiczną żywnością. Dlaczego więc nie założyć ogródka warzywno-ziołowego na własnym balkonie czy tarasie? Większość ziół można z powodzeniem uprawiać w doniczkach przez cały rok, przenosząc je na zimę do pomieszczenia. Wiele roślin warzywnych również nadaje się do uprawy pojemnikowej.
Największe pole do popisu mają posiadacze balkonów od strony południowej, ponieważ większość ziół i warzyw najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych. Wystawa wschodnia i zachodnia może dostarczać roślinom niewystarczającą ilość światła, a północna jest zdecydowanie zbyt zacieniona. Jeśli nasz balkon czy taras jest skąpany w słońcu przez co najmniej 6 godzin dziennie to z powodzeniem możemy się zdecydować na założenie własnego ogródka warzywno-ziołowego.
Pierwszym etapem jest zastanowienie się, na jakich roślinach zależy nam najbardziej. Kiedy chcemy szybkiego i łatwego efektu zdecydujmy się na przewagę ziół w naszym ogródku. Jeśli jednak jesteśmy cierpliwi, a myśl o zjedzeniu pomidora wyhodowanego samodzielnie z nasion napawa nas ekscytacją to nie wahajmy się przed posadzeniem roślin warzywnych.
Satysfakcja z pierwszych plonów gwarantowana! Warto zdecydować się na zioła i warzywa uprawiane z nasion, gdyż będą one trwalsze od sadzonek kupionych w sklepach. Dodatkowo zyskujemy pewność, że nie były traktowane środkami chemicznymi. O ile w przypadku ziół, których częścią użytkową są najczęściej liście, czas od wysiewu do pierwszych zbiorów jest stosunkowo krótki, to nasiona roślin warzywnych powinniśmy wysiać już wczesną wiosną do małych pojemników w mieszkaniu.
Oczywiście nie każda roślina nadaje się do uprawy w doniczce. Zrezygnujmy raczej z warzyw korzeniowych i bulwowych. Marchew czy pietruszka potrzebują ziemi o głębokości znacznie większej niż zakładana długość korzenia. Możemy natomiast pokusić się o uprawę rzodkiewki. W doniczkach z powodzeniem możemy sadzić paprykę ostrą i pomidory. Do uprawy pojemnikowej świetnie nadają się warzywa liściowe, takie jak sałata, rukola czy roszponka, a zapewne nie muszę nikogo przekonywać, że sałatka zrobiona ze świeżo zerwanych listków smakuje wyśmienicie. Możemy również zdecydować się na miniaturowe odmiany sprawdzonych gatunków. Znacznie poszerzy nam to wybór, gdyż większość warzyw mini z pewnością sprawdzi się na balkonie. Na rynku dostępne są nasiona karłowych odmian bakłażanów, marchewek, pomidorów czy też kalafiorów. Warzywa miniaturowe zazwyczaj bardzo szybko rosną i dojrzewają, więc jest to idealne rozwiązanie dla niecierpliwych hodowców. W kwestii wyboru ziół także mamy dużą dowolność, gdyż większość z nich świetnie rośnie w doniczkach. Oprócz popularnych bazylii, oregano czy tymianku sadzonych głównie ze względu na wartość użytkową, możemy w naszym ogródku posadzić zioła, które ozdobią go podczas kwitnienia. W tej roli świetnie sprawdzą się mięta, szałwia czy też lawenda, które dodatkowo wypełnią nasz balkon cudownym zapachem.
Kiedy już dokonamy wyboru gatunków musimy dowiedzieć się, jakie warunki glebowe one preferują. Uprawa roślin w pojemnikach daje nam przewagę nad tradycyjnym ogrodem w gruncie. Stosując doniczki możemy zaspokoić wymagania każdej rośliny. Ziołom pochodzącym z klimatu śródziemnomorskiego bez problemu zapewnimy suchą i przepuszczalną glebę, a rośliny warzywne posadzimy w cięższej i zasobniejszej ziemi. Również rozmiar pojemników powinien być dostosowany do wymagań rośliny. Zioła możemy sadzić pojedynczo w niewielkich doniczkach lub w grupach w dużych skrzynkach. Do uprawy warzyw będziemy potrzebować większych i głębszych pojemników. Kolejnym krokiem jest odpowiednie rozmieszczenie roślin. Nie bójmy się sadzić warzyw w połączeniu z ziołami, a nawet roślinami ozdobnymi. Uważajmy przy tym jednak, aby nie zacienić sadzonek i zapewnić im odpowiednią glebę. Warto stworzyć w naszym ogródku mikroklimat poprzez grupowanie gatunków o podobnych wymaganiach. Ciekawym rozwiązaniem jest uprawa współrzędna, polegająca na sadzeniu obok siebie roślin wpływających na siebie wzajemnie pozytywnie lub unikaniu sadzenia gatunków słabo rosnących w swoim towarzystwie. Obok siebie dobrze jest posadzić zieloną fasolę i boćwinę, sałatę i kalarepę oraz marchew i pomidory. Natomiast w bezpośrednim sąsiedztwie nie umieszczajmy szałwii i ogórków, kapusty i truskawek oraz zielonej fasoli i pomidorów.
Uprawa warzyw i ziół nie należy do najprostszych, jednak satysfakcja z plonów jest bezcenna. Decydując się na własny ogródek warzywno-ziołowy możemy wybrać najbardziej interesujące nas odmiany i ulubione gatunki. Nie do przecenienia jest także pewność, że zbiory są zawsze świeże i zdrowe.